Danish  English

Breeder:

 
Pernille Kristensen
&
Mads T. Olesen
Kaj Munks Vej 1
9000 Aalborg
Danmark
Tlf.: +45 9814 3099
www.safkankedis.dk

 - E-mail -
 


Godkendt Katteri hos Jyrak
 HTML validering

CSS validering


 

Home » Breeds » Turkish Angora

The Turkish Angora

EMS-code: TUA
FIFé standard for turkish angora

Historie/oprindelse:

Den Tyrkiske Angora er opkaldt efter Tyrkiets hovedstad, som oprindeligt hed Angora, men som i dag kaldes Ankara. Den tyrkiske Angora lever frit i naturen i det østlige Tyrkiet omkring søen van, hvor klimaet varierer til ekstremerne. Den tyrkiske Angora kom til Europa i middelalderen gennem Italien, og blev betragtet som egnet gave til de kongelige, da den besad den en smuk ren silkeagtig hvid pels.

Tyrkisk Angora han

Det er nok den ældste nulevende racekat i verden, men blev i løbet af et århundrede fortrængt af perserkatten. Den tyrkiske Angora blev i 1900-tallet brugt til at fremavle perserracen, hvis popularitet var voldsom, da angoraen kunne overføre genet for langhår. (Måske er det årsagen til at angora’en tit forveksles med perseren, selvom de langtfra ligner hinanden.) Herved blev den tyrkiske Angora truet, da perseren blev en meget populær katterace, og efter anden verdenskrig var den tyrkiske Angora næsten udryddet i Europa. Opdrættere fra Europa og USA importerede Angora direkte fra Tyrkiet for at genopbygge racen, men nu er der i Tyrkiet total forbud mod udførelse af den hvide angora kat, og der bliver ført et avlsprogram for fortsat bevarelse af racen i Ankara Zoo.

 

Legenden

Der knytter sig også en del overtro til den hvide tyrkiske Angora. Det siges, at den højt elskede stifter af det nuværende Tyrkiet, Kemal Atatürk vil blive genfødt i skikkelse af en døv, hvid odd-eyed Angora han. En anden historie om Angoraen er, at Atatürk havde drømt, at en der blev bidt i hælen af en hvid odd-eyed Angora han, ville blive en stor hjælp for ham i hans politiske karriere, så racen blev meget populær hos ambitiøse politikere, og den har senere spredt sig til den brede befolkning i Tyrkiet.

Tyrkisk angora

 

Den hvide angora bliver i Tyrkiet betragtet som noget specielt og værdifuldt, og den bliver solgt i dyrehandlere i hele Tyrkiet. Man kan finde billeder af angoraen på tlf. kort, frimærker ect.En del tyrkere tror at racen ikke må udføres fra Tyrkiet, da den så vil dø pga. den fremmede ernæring og luft.

 

Udseende

Tyrkisk angora i badekar

Den tyrkiske angora er en middelstor kat, hvor hannen er en del større end hunnen. Den er slank og yndefuld i sine bevægelser, men alligevel samtidig en robust kat. Den findes i mange farvevariationer, hvor alle naturlige farver er tilladte. Ligeledes er alle øjenfarver tilladte, men som tidligere nævnt så er det i Tyrkiet kun den helt hvide kat med blå øjne eller odd-eyed der anses for noget specielt.

 

Pels (-pleje)

Da den Tyrkiske angora lever frit i naturen, er den i stand til at klare sig selv i de barske central-tyrkiske omgivelser, hvor klimaet varierer til ekstremerne. Derfor har den tyrkiske angora tilpasset sig det ekstremt varierende klima således, at pelsen er kort om sommeren, og lang om vinteren.Dette pelsskifte har den taget med sig i fangeskab, men er mere iøjnefaldende, hvis katten har adgang til udendørslivet.

Tyrkisk Angora

 

Ejer man en tyrkisk angora, må man påregne en del kattehår rundt om i hjørnerne. Til gengæld er det ikke nødvendig selv at sørge for pelspleje af katten, da den besidder en semilanghåret silkeblød pels uden underuld, som den er i stand til selv at holde.

 

Anerkendelse

I 1988 blev racen første gang godkendt af FIFE, men kun i hvid. Senere i 1994 blev racen anerkendt i alle naturlige farver, men hvid er stadig den mest udbredte farvevariant.
På trods af dens umiddelbare skønhed og ynde er katten stadig forholdsvis sjælden. I Danmark findes der kun 2 opdrættere af denne prægtige katterace, og det totale antal Tyrkiske angora her i Danmark ligger under 50 stk. i år 2006.

 

Temperament

Den Tyrkiske angora er en meget livlig og snakkesaglig kat med et yderst roligt temperament. Den holder meget af socialt samvær med både mennesker og andre dyr. Den er særdeles madglad og er altid ved sin ejers side – specielt når der foregår aktiviteter i køkkenet. Den kan godt lide at ligge hos en, gemme sig i vasketøjet og i det hele tage følge med i alting. Den er stort set altid med i hvad familien foretager sig, og værdsætter kontakten til sine mennesker højt. Den holder sig heller ikke tilbage, hvis der kommer gæster, og skal lige hen og hilse på. Det kunne jo være, at de havde mad med sig. Da den tyrkiske angora har et stort behov for socialt samvær, har hankatten ikke noget imod at deltage i omsorgen for egne eller andres killinger.

 

Sundhed og sygdom

Jens den Tyrkiske Angora

Da den tyrkiske angora er en katterace, som lever isoleret i naturen, har den ikke de store sundhedsproblemer. Dog ser man hos racen en høj forekomst af døvhed. Dette skyldes, at det dominante gen W, som giver den hvide pels og de blå øjne i nogle tilfælde forvolder en degenerativ forandring af det indre øre. Opdræt af helt hvide katte kræver derfor en høreattest i Danmark.
Ellers skal man som ved alle andre katte være opmærksom på tandsten, tandkødsbetændelse og mundhule problemer.

 

 

Click here to go to the top of the site